2010. október 9., szombat

Lesben áll a Gólem?

Nagy a veszély! 
Adta hírül a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor. 
Lesújt a balsors? Újabb vörös-iszap támadás érheti az országot? Nómen est ómen. A név a végzet. VÖRÖS ISZAP: Az erőltetett - kizsákmányoló - iparosítás melléktermék-iszapját nyeljük. Mert a kolontáriak és a devecseriek, és az összes érintettek MI VAGYUNK. Mi magyarok. A magyar nép. Mert ugye nem a mindenkori magyar kormánynak, hanem a népnek van ereje pénze a veszély elhárítására. Nem a mindenkori kormányt, a cégtulajdonosokat, az ügyvezetőket sodorja, marja a vörös-iszap? Meghalt a kórházban a 81 éves papa, aki a vörös-iszapban tökig állva nyomta fel a házuk ablakába élete párját, mentve az élőt, a számára legfontosabbat! Istenem. Milyen szimbolikus tragikus kép és helyzet!
Vajon hány ilyen akna lapul még az ország területén? Hány papának kel tökig állva a maró iszapban  nyomni fel a ház ablakába a mamát? 
Bizony ez harc, ez háború, az elemekkel, olyan hatalmas erőkkel, veszélyforrásokkal, amelyeket nem a természet, hanem mi emberek hoztunk létre. Az emberi felelőtlenség. Az emberi kapzsiság!
Kezdjük már megérteni a zöldeket?
Hiszen ezek a jelenségek - gondoljunk csak az amerikai olajszennyezésre - nem először jelentek meg az emberek életében.
Keressük a felelősöket? 
Hát keressük. Ám először állapítsuk csak meg, hogy mi mindannyian is felelősek vagyunk, hogy hagytuk, hogy ilyen - nem a természet, hanem az ember által alkotott - csapdák áldozatai lehetünk. Első kötelességünk menteni és segíteni a mieinket, az élethez. Elhárítani a várható csapásokat!

2010. október 7., csütörtök

Király Júlia megmondta a frankót?

Király Júlia: nem szabad megmenteni a devizahiteleseket
A devizahitelek átváltása nagy károkat okozna, a kormánynak pedig meg kellene értenie a piacok működését a korlátozás helyett - mondta Király Júlia, az MNB alelnöke a Figyelő konferenciáján.
A magyar kormánynak nem szabad megmenteni a devizahiteleseket, annak költsége túl magas lenne - mondtaKirály Júlia , a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

A devizahitelek forintra való átváltása 6 százalékos GDP-csökkenéshez vezetne. A kormánynak a piacok korlátozása helyett megértenie kellene annak működését – tette hozzá.

A forint 12,6 százalékkal gyengült a frank ellenében az elmúlt évben. A magyarok 4,3 trillió forint (21,5 milliárd euró) jelzáloghitelt birtokolnak, melynek kétharmada külföldi valutában, leginkább svájci frankban van denominálva – írja a Bloomberg.

"Nehéz ezt kimondani, de a jelenlegi helyzetben semmiképp sem kell megmenteni a devizahiteleseket. Arra ugyanis senki nem adott felhatalmazást, hogy választói, adófizetői pénzből egy szűk réteget mentsenek meg" - mondta Király Júlia. "A fentiekből egy következtetést lehet levonni: együtt kell élni a devizahitelekkel, mert nincs gyors megoldás. A következő öt évben nem fogunk megszabadulni ettől a felhalmozott hitelállománytól" – idézi az Mfor Király Júlia szavait.

A jegybank alelnöke bírálta a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását is. Mint mondta: a kilakoltatás felfüggesztése azzal járhat, hogy "meggyilkolja az egyébként is nehezen működő hazai jelzálogpiacot". Rámutatott: a szociális háló megteremtése, fenntartása az állam feladata, de ez esetben nem a kilakoltatás felfüggesztésével, hanem a szociális bérlakások megteremtésével kellene a problémát orvosolni. Az MNB alelnöke egyúttal azt szorgalmazta, hogy az állam engedélyezze a pozitív adóslista bevezetését az országban.

A bankadót is kritikával illette: a világon máshol is van bankadó típusú elvonás, de annak magyarországi mértéke "büntetésnek" mondható - tette hozzá.

Szerző: Bloomberg - Mfor - MTI Eco - Világgazdaság Online

2010. október 6., szerda

Jól kifőztem

Na valahogy így ...

Az aradi 13


Petőfi Sándor: Nemzeti Dal
Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!
Rabok legyünk vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok! –
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Rabok voltunk mostanáig,
Kárhozottak ősapáink,
Kik szabadon éltek-haltak,
Szolgaföldben nem nyughatnak.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Sehonnai bitang ember,
Ki most, ha kell, halni nem mer,
Kinek drágább rongy élete,
Mint a haza becsülete.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Fényesebb a láncnál a kard,
Jobban ékesíti a kart,
És mi mégis láncot hordtunk!
Ide veled, régi kardunk!
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

A magyar név megint szép lesz,
Méltó régi nagy hiréhez;
Mit rákentek a századok,
Lemossuk a gyalázatot!
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Hol sírjaink domborulnak,
Unokáink leborulnak,
És áldó imádság mellett
Mondják el szent neveinket.

A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

(Pest, 1848. március 13.)

Bakonyi-féle vörös-iszapkezelés

Új hungarikum kerülhet regisztrálásra, a Bakonyi-féle vörös-iszapkezelés. Az Index hírportál bloggerei - miután Bakonyi a MAL Zrt. képviseletében a nagy nyilvánosság előtt kijelentette, hogy a vörös-iszap nem veszélyes anyag - javasolták számára a vörös-iszapkezelést. 
Bakonyi szakmai tanácsadói valószínű amerikai iskolán nevelkedhettek, ugyanis az USA-ban a hírek szerint nincs a vörös iszap mellett az a 13 pH értékű lúg, mint ami nálunk a MAL Zrt. tározójában fellelhető. 
A Bakonyi-féle vörös-iszapkezelés 13 pH értékű lúggal ország világ előtt láthatóan motiválja az embereket. Egy nyolcvan éves nagypapa például feltuszkolta a nagymamát a parasztház ablakába, míg ő térdig állt a Bakonyi-féle vörös-iszapban. A papát ezt követően - súlyos égési sérülésekkel - kórházba szállították, miután az anyag megmarta a lábait. 
A hírek szerint nem zárható ki, hogy maga a vörös-iszap tényleg kevésbé veszélyes, ám a Bakonyi-féle vörös-iszapkezelés a maga 13 pH értékű lúgosságával nemzetközi méretekben is hatalmas érdeklődést keltett. Megfelelő - Gyurcsány féle üzleti körök - kezekben milliárdos károk okozhatók ezzel az anyaggal és módszerrel.  Ezt mutatja az a tény is, hogy az arab térségből az al-Dzsazíra is erős érdeklődést mutatott.
További információk

2010. október 5., kedd

Szláv eredetű?

Visnye
"Kezdjük talán azzal, hogy nálunk például minden reggelinél van az asztalon valamilyen lekvár. Törökül recsel… Például: vişnye reçeli = meggy lekvár, vagy çilek reçeli = eper lekvár.  (Forrás: A mi török konyhánk )
És mit is ír a hogyishívják?
A Wikipédiában: 

Visnye Hedrehelytől keletre, a Zselici Tájvédelmi Körzettől délre, a Márffy-tó szomszédságában helyezkedik el.

Nevének eredete [szerkesztés]

Valószínű, hogy neve a „meggyfa” jelentésű szláv visnya szóból ered.
Ennyit talán a szláv eredetű "jövevényszavainkról".  Istenem mikor lesz időnk kitisztázni azt a határtalan mennyiségű hazugságot, amit beépítettek történelmünkbe, kultúránkba? 
Mert ugye azt senki nem veszi komolyan hogy a meggy szót a törökök vették volna át a szlávoktól? 

Fogadatlan Prókátor: Dicséret a FIDESZ-nek és a kormányzatnak

Mondjuk ki "öszödiböszmésen": Elqurtuk ezt is. Konkrétan a jelzálog hitelezést! Kevesen nagyon jól jártak, sokakat viszont már eddig hatalmas kár ért.  És az ügy mindannyiunkat érint. A jelzálog hitelezés rendszere 2001-es bevezetésével lett elhantolva a sárkánytojás, amikor elvehetővé tettük az otthonokat. ( Kopottas szőrűek emlékeztető! A cuclizmusban - ahogy a munkakerülés ez is - tilos és főben járó bűn volt, ugye? Tessék elmondani a fiataloknak!)
Meghozatták a sipisták a szabályt - a böszmék parlamentjével -  hogy lehet kölcsönt kapni ingatlan-fedezet mellett. Magyarul, "Ha nem fizecc Józsi visszük a házad.!"
Ez kérem hamis kártya! Nem cigány kártya, nem magyar kártya, hanem hamis kártya. Sóhajtottunk már akkor. "Szociálisan érzékenyek" cassandrai átokkal sújtottak ( a helytelen nemzeti bal)  már akkor hörögtek - köztük én is - hogy ebből nagy wazze lehet, mert ez bizony farkastörvény. Ilyen feltételek és szabályok mellett jöhet idő, mikor előállhat a tengerészlakoma. Mikor az válik a kérdéssé, hogy akkor most ki kit is egyen? És?
A 2000 év elején a tragikomédia szereplői jól megegyeztek abban, hogy akik így hörögnek azok kerék kötői az EU-ba menetelésnek, sőt bankellenesek. ( Esetleg tovább fokozva antiszemiták, rasszisták és fasiszták.)
No azóta szépen hitelközvetítők tömege jelent meg a piacon. A hajtók. Az adósságba hajtók, akik hatalmas markecinggel ( nem elírás, mert van a marketing és van a markecing) dobálták a népet a hitelcsomagokkal. És nem keveseket el is találtak ugye?

Nos Hölgyeim és Uraim! Kezeket a paplan fölé! 
- Lehetett tudni ugye, hogy lesznek sokan, akik akár a munkahely, akár az egészség elvesztésével fenntarthatatlan helyzetbe kerülnek? Magyarul nem fogják tudni fizetni a törlesztő részleteket? 
- Lehetett tudni, hogy a nyugati pénzvilág az úgy csinálja, hogy a befektető összevonja bozontos tekintetét és a valami már nem is ér annyit? Például a forint. És ezt egymással versengő fizetett szakértők hada kórusban hirdeti? 
Bizony az rettentő kínos mindnyájunknak, hogy egy kis nemzetállam nincs abban a helyzetben, hogy a saját pénzére hatással lehessen. Ezt induláskor deklarálta például a FIDESZ kormány ugye? Bár mondjuk ez nem hungarikum. Így van ezzel az egész "post cuclista blokk", azaz Közép-kelet Európa. Most a Nyugat cucliztat. Persze más-és más mértékben. Lássuk csak
-  Az egy főre jutó vásárlóerőt  
- A munkanélküliséget

Itt kérem a pejtakaró alól kilóg a lóláb, meg az ördög patája. Mondjuk csak ki. Nem addig nyújtózkodtunk, ameddig a takaró ér! Mert módunkban állt ugye. Amit el lehet qurni, azt mi az öszödi böszme kolomp után bóklászva el is qurjuk. 

A vádlottak: 
- Ez ügyben törvényhozásunk - mint oly sok más esetben - enyhén szólva nem állt a helyzet magaslatán. Mert nem tették le ezt az esküt így be sem tartották: "Ellenállok minden anyagi és hatalmi csábításnak, nem engedek semmiféle külföldi nyomásnak és fenyegetésnek. Óvom és védem nemzetemet a hazugságtól, a nélkülözéstől és a szolgaságtól!"

Olyan szabályokat hoztak, melynek következtében előállhatott ez a helyzet. Ahol lószar van, ott veréb is van. E helyzetért  első fokon  a 2000-es évtől regnáló magyar törvényhozás a felelős. Nem csak a mindenkori kormánypártok! Hanem a Parlament, tokkal vonóval. 
Fogadatlan prókátorként: 
- Vádolom károkozás jogcímén a 2000 évtől regnáló valamennyi - nevesített - parlamenti képviselőt, hogy alkalmatlanságról tettek tanúbizonyságot a devizahiteleseket ért csapások miatt. Mert ugye nem őket érte a csapás, hanem a magyar állampolgárok jól elhatárolható körét. Bizony ez a jelenség is "vörösiszap".
- Vádolom károkozás jogcímén továbbá a devizahiteleket folyósító pénzintézeteket és fullajtárjaikat, aki - nem mellesleg - nem kevés "piszkos pénzt" vágtak zsebre a folyamat során. (Oly annyit, hogy a nyugati bankok ott hörögtek a médiában, hogy micsoda nagy kasza megy Magyarországon! Emlékezzetek!)
A kapzsiságból fakadóan, eleve megfontolt szándékkal, szervezett formában elkövetett csalásért, a sok-sok apróbetűs figyelemelterelésért és a pokolba vezető út kövezéséért.  
- Vádolom továbbá a devizahiteles csapdába esett családok családfőit, a család fenntartókat a család otthona, gyermekeik jövője veszélyeztetéséért. 
A Vádlottak álljanak fel! 


Nézzenek a levesbe, amit főztek! És viseljék a károkozás terheit. Arányosan. vagy hogy szarnak bajnak nincs gazdája? De van. Aki előidézte, közreműködött és hasznot húzott más kárából, az állja a károkozás terheit elsősorban!
És álljunk fel mi is, a többiek! 
A szégyenbe esettek. Érezzük át szégyenünk.Éljük át azt a gyalázatot, aminek a kialakulását hagytuk, hiszen gyilkosok közt cinkos aki néma. Ám emeljük is fel szégyen sújtotta fejünket, majd egyszerű család és hazaszeretetből indíttatva ne engedjük, hogy családjainkat - rokonainkat, testvéreinket - kilakoltassák az otthonukból, bármilyen jogcímen. Mert ha hagyjuk, holnap mi következünk. 
Itt a látlelet kattanj rá! 
A lakhatás emberi jog! Aki hitelt ad, az is kockáztat! Mert más az, ha valaki a befektetésre szánt pénzét, és megint más az ha otthonát bukja.  Más a kártyapénz és más az, ami kenyérre és hajlékra való. 
Ne várja és higgye egyetlen befektető úr - se külföldi, se belföldi -, hogy asszisztálunk családjaink földönfutóvá tételéhez, csak azért, hogy ők megőrizhessék, avagy gyarapíthassák pénzüket. Eddig és ne tovább! Aki azt hiszi, hogy az emberek ilyen gyalázatra képesek, azok maguk essenek gyalázatba és pusztítsák saját fajtájukat, szexuálisan saját anyjukat zaklassák!
Ne tűrjük - ne asszisztáljunk és vegyünk részt a gyalázatban - azt sem, hogy közműtartozás fejében a szolgáltatók űzessék - erőszak szerveinkkel - ki otthonaikból a családokat! (Fiaink! Anyátokra, testvéreitekre ne lőjetek! Parancsra sem!)
Ha "tartozás van" hát kapcsolják ki a szolgáltatásokat ilyenkor, ám " a kamatokkal felhizlalt tartozás fejében"   ne kobozzák el a javakat! 
A Jog sokkal komolyabb dolog, mintsem a bíróságokra és a jogászokra bízhatnánk! A Jog, a Vagyon, a Pénz megélhetésünk alapjai és mint olyan - korlátlanul - nem bízhatjuk másokra. Aki pedig akaratunk ellenére viszi javainkat, az tolvaj és rabló! Tolvajok és rablók pedig nyerjék csak el azt, ami nekik jár. A megvetést és a büntetést! A kiközösítést, a vagyonelkobzást és száműzetést!
Dicséret a FIDESZ kormányzatnak a bankadó bátor kivetéséért! 
Bár ez még kevés, ám ezzel a lépéssel megkezdett úton már legalább látszik az alagút vége. Magyar szóra, magyar szó felel! Előre Viktor és csapata!

Látlelet: Mai Tiborc panasza

Az alábbi levél-üzenetet egy Istambulban élő magyar emigráns, magyarságkutatótól kaptam. Közzé teszem számotokra barátaim itt. Elgondolkodtatásul.

Tisztelt Címzett.
Elöször is szeretnénk elnézést kérni hogy ismeretlenül csak igy minden előzmény nélkül fordulunk Önhöz- önökhöz, Mit magánszemélyt keressük meg Önt –Önöket.
Kérjük ezt a levelet ne töröljék olvasatlanul.
Ne tekintsék tolakodásnak vagy esetleg zaklatásnak. Az élet sajnos erre kényszerít minket hogy ismeretlenül megkeressük Önöket külföldön élő magyarokat hogy jóságukban bízva segítséget kérjünk. Nagyon kérjük hozzák ezt a levelet barátaik ismerőseik esetlegesen az Önök által ismert többi ott élő magyar tudomására és könyörgünk lehetőségükhöz mérten segítsenek a családunkon .
Elolvasása után döntsenek a szívükre hallgatva belátásuk szerint.


Köszönjük.


Kereszturi Tamás vagyok Magyarországról Sárvárról. Végső elkeseredésünkben fordulunk családommal Önökhöz segítségért .
Feleségemmel két iskoláskorú gyermeket nevelünk a mai magyar minimálbérből ami szinte csak az éhhalálhoz elegendő.
Az évek során a létfenntartásunkra a megélhetésünkre felvett hiteleink törlesztő részletei sajnos nagyon megemelkedtek -
- közben pl.: én három műszak helyett egy műszakos munkarendbe kerültem a munkahelyemen betegség stb
- és ez nagyon nagy terhet jelent számunkra. Adósságcsapdába kerültünk amiből segítség nélkül reménytelen a kiút. A 7000 000 Forintos lakáshitelünk mellett különböző
hitelekből van 4 000 000. / kb. 20 000 amerikai dollár / forint adósságunk ami napról napra már a megélhetésünket veszélyezteti. Sok mindennel próbálkoztunk de
sajnos mindenütt falakba ütköztünk. Szerettünk volna adósságrendező hitelt felvenni más lehetőséget nem látván hogy az összes
hitelünket erre átváltva egy hitelt fizessünk és ezzel is csökkentsük a törlesztés nagyságát. Sajnos nem lehet mert a tavaly vásárolt
lakásunkon jelzálogteher van ami a vásárláshoz felvett kölcsönhöz kellett és emiatt a bankok sorban utasítanak el minket. Nem szá-
míthatunk senkitől segítségre sőt vannak olyanok akik a mi gondunkból problémánkból a maguk részére próbáltak volna nyerészkedni.
Ezért kerestük meg Önöket külföldön élő magyarokat – magyar származásúakat , hogy megkérjük segítsenek a családunkon. Tudjuk , hogy ez szélhámosságnak is tűnhet de kérem higgyék el a leír-
tak minden szava igaz. Arra a pontra értünk amikor minden hónapban el kell döntenünk melyik az a számla vagy csekk amit az adott
hónapban nem fizetünk ki nem adunk fel hogy gyermekeinkkel
meg tudjunk élni. Természetesen szívesen várjuk otthonunkban Önöket hogy a leírtak személyesen is megtapasztalhatóak legyenek.
Tudjuk hogy a kérésünk nem egy megszokott dolog de kérjük Önöket segítsenek rajtunk. Nekünk bármekkora anyagi segítség a túlélést jelentené.
Kérjük könyörgünk hogy két gyermekünk jövőjét is figyelembe véve segítsenek egy végtelenül elkeseredett magyar családnak. Gyermekeink szomorúan élik meg azt hogy ebbe a helyzetbe kerültünk. Sóvárogva nézik azokat a dolgokat ami máskor egyébként
természetes lenne nekik de mi sajnos nem tudjuk megadni ezeket . Látni rajtuk hogy szenvednek ettől. Ne luxusdolgokra gondoljanak


De ezek nem létfontosságú dolgok , hiányuk nem jelent gondot a mindennapokban.
Ha a 4 000 000 forint tartozásunkat vagy ebből 2 000 000 / kb. 15 000 dollár / forintot vissza tudnánk fizetni akkor a kettőnk keresetéből
már rendesen élhetnénk és a lakástörlesztés sem okozna a későbbiekben gondot. Jelenleg sokszor a napi megélhetésünk is gondot jelent és ha nem
kapunk valahonnan valakitől segítséget nem tudom meddig tudjuk tartani magunkat de 1-2 hétnél tovább biztosan nem. Ezért kérjük önt - Önöket segítsenek rajtunk .
Ne tízmilliókra gondoljanak segítségként nem ennyit kérünk. Jelenleg hitelkártyáról még fedezzük a napi nagyon szűkös kiadásainkat de ez is lefogy pár használat után és ennek a törlesztését sem fogjuk tudni fizetni ha nem kapunk segítséget, aztán már élelmet sem tudunk venni mivel a keresetünk elmegy a törlesztésekre és a rezsire teljes egészében illetve nem is elég rá. Nekünk a kis segítség is sokat jelent a napi gondokban . Bármilyen összeg nagyon -nagyon sokat jelentene nekünk a mindennapi problémák megoldásában. Mindent hálásan megköszönnénk mivel csak köszönettel és gyermekeink mosolyával tudnánk viszonozni segítségüket. Kérem segítsenek rajtunk hogy ne váljunk hajléktalan földönfutóvá és ne gyermekeink szomorú tekintetét lássuk nap mint nap. Higgyék el nagyon szégyelljük amit teszünk hogy pénzt kéregetünk szinte koldulunk Önöktől. Elhatároztuk hogy ha más mód nincs sajnos drasztikus lépést kell hogy tegyünk mert így értelmetlen az egész élet. Ez szomorú de az utcán nem élhetünk és gyermekeinket sem engedjük el magunktól. Sajnos egyre kilátástalanabb a helyzetünk .
Kérjük Önöket segítsenek egy kétségbeesett magyar családon hogy ne kelljen a lakásuk elvesztésétől a teljes anyagi tönkremeneteltől félve rettegve élni a napjaikat.
Sok helyen azt a választ kaptuk, hogy megértenek minket de magánszemélyt nem támogatnak. Kérjük Önöket tegyenek kivételt és segítsenek rajtunk .Nekünk minden fillér fontos és hatalmas segítséget jelent.
Ezért fordultunk Önökhöz hogy jóságukban bízva segítséget kérjünk .
Amennyiben úgy döntenek hogy segítenek nekünk ebben a nehéz helyzetben akkor a segítségünkre szánt összeget kérjük FORINTBAN szíveskedjenek az OTP Bank Sárvári fiók
11773470-10448395 számú számlára utalni. Amennyiben postán utalnák vagy személyesen találkoznának velünk úgy e- mailben adok címet. A forintban való segítséget azért kérjük mert itthon az átváltási macerák miatt sok a levonás az összegből és időigényes is a dolog . Igazolni honnan van ,bizonyos összegen felűl . És esetlegesen még meg is adóztathatják .
Kérjük amennyiben segítséget nyújtanak nekünk ezt egy e-mailben szíveskedjenek tudatni velünk. Köszönjük .
Köszönjük hogy időt szakítva ránk elolvasták levelünket.
Emberségükben és jóságukban bízva tisztelettel várjuk gyors válaszukat mert higgyék el valóban az utolsó utáni pillanatban vagyunk .


Tisztelettel : Kereszturi Tamás és családja.
E-mail: tompek01@gmail.com

A válaszom:
Kedves KERESZTURI TAMÁS!
Mély együttérzéssel olvastam levelét, de sajnos segíteni - konkrét anyagi eszközökkel - az Önök családján NEM TUDOK. Innen a távolból, legfeljebb annyit tehetek, hogy igyekszem mások figyelmét is felhívni az Önök súlyos anyagi helyzetére.
Fohászkodunk Önökért, hogy válságos helyzetük mielőbb megoldódjon!
Üdvözlettel:
Ebubekir hodzsa
(Istambulban élő magyar emigráns, magyarságkutató)


Kommentár: Íme, a látlelet. A rettegés, a globális kiszolgáltatottság, amikor már csak az ima segít. Hiszen kevés kivétellel, szinte mind így élünk. Adósrabszolgaságban. Mert haza csak ott van, hol Jog, Vagyon, Pénz, azaz megélhetés is van.

Kicsi is, görbe is ... de a mienk

2010. október 4., hétfő

A férfi agy és a női agy


szólj hozzá: A férfi agy és a női agy

Kisért a múlt

Posted by Picasa

Ez egy röhej. Internetes megrendelés alapján Németországból csomagküldő szolgálat segítségével megérkezett a citerakulcs. A tizenhárom húrfeszítő tüske közül összesen egyre passzol. Hú de laza. (Pontosabban szoros.) Citerakészítő mesterünk nem is hagyott jelet a citerán. Ám hogy ezeket a húrfeszítő tüskéket honnan vette?
Elszántam magam. Most már akkor is behangolom ezt a hangszert. Három órán keresztül volt türelmem a kombinált fogóval és egyéb fogókkal  a hangoláshoz. És nem sikerült. Volt egy pillanat, mikor a flexet is előkaptam, hogy hozzáigazítom a kulcshoz a tüskék fejét. Hát ... ez mutatványnak is beillene.
Szóval itt állok egy citerakulccsal és egy behangolatlan citerával. Kénytelen leszek szakemberhez fordulni. 

Öt lány és az esküvő

Van egy régi barátom, akit ha kiváló egyéni tulajdonságaiért is nem csipáznék - a vörösbort szeretjük -  hát akkor is fejet kéne hajtanom előtte. Öt leányzót nevelt és nevel, tisztességgel tisztességre. Nevezzem csak úgy e hölgykoszorút - a brandot - hogy a Szörcsök lányok. Szépek, tehetségesek.
Bizony, az én Sanyi barátom is eljutott a templomba. (Bár őszintén szólva nem volt szokása. Máshová jártunk mi még anno... )
Kata lánya férjhez ment!

Én csak azt kívánom, előre a családalapítás útján és így rikkantok, megadva a vágyak szárnysuhogását:
Unokákat! Unokákat! Unokákat! Mert ebben a korban - vitézek - a legszebb, legjobb mi lehet? Bizony a nagyapaság! Mert vannak dolgok földön, s égen. Jó a vörös bor is,  de a legszebbek, legjobbak az unokák!

Elenyészett

Avagy bumm, elsüllyedt. Alámerült a 2010-es helyhatósági választásokon az SZDSZ és az MDF, azaz a két rendszerváltó párt.
Gyors-elemezés: Bejött a papírforma, a Fidesz tarolt, az MSZP második erő maradt. A Jobbik kevesebb megyében előzte meg az MSZP-t, mint tavasszal, ez azonban nem jobbikos visszaesés, hanem MSZP-s erősödés. A Jobbikra ugyanis többen szavaztak tegnap, mint áprilisban.  Áprilisban ugyanis 855 436 szavazatot kaptak, vasárnap 23.50-es összesítés szerint viszont a helyhatóságin 925 092 ember voksolt  rájuk, tehát ez szerény növekedés. A Fidesz nagyot erősödött, persze egy helyhatóságin sokkal több a jelölt is. Áprilisban 2 706 292 ember szavazott rájuk, tegnap 4 973 603 ember. Az MSZP áprilisban kapott 990 428 voksot, tegnap 1 798 150 voksot, tehát ez jelentős izmosodás, kérdés, mire mennek vele. Az LMP zsugorodott, az áprilisi 383 876 vokshoz képest tegnap 249 242 szavazatot kaptak. /contra/
Megjegyzés: Az adatok cseppet összekuszálódtak elemzőnk szemei előtt ám a lényeg az marad. .
Kik emlékeznek az elmúlt húsz év eseményeire, illetve tapasztalataik megengedik az azt megelőző időszakra való rálátást is ( negyvenesek-ötvenesek-hatvanasok-hetvenesek) csak ámulnak bámulnak: "Rossebes egy szája van magának idesapám, hol meleget hol hideget fúj."
Holott a rébusz megfejtése - mielőtt a magyarságot jellemtelenséggel vádolhatná bárki - hogy minél kisebb egy település, annál kevésbé érvényesülnek a pártpreferenciák. Mert mi is ez a pártpreferencia? Úgy tűnik nem más mint a tömegkommunikáció által - jó pénzen - gerjesztett "közhangulat-és kép" azaz festett kép. 
Na igen, a pénz. Továbbra is opálos-homályos a pártok üvegzsebe na és a tagjegyzéke is titkos. No itt van az eb elásva. Valakik hatalmas színházakat rendeznek nekünk. A kőkorszakra méretezett egyéni képességeink (20-30 emberrel, a rokonainkkal-barátainkkal tartunk szoros, 200-300 partnerrel  laza kapcsolatot, míg összesen egyénenként 5000 ember azonosítására vagyunk képesek) így nem csoda, ha ebben az "elidegenült világban" a befolyás és a hatalom-szervezés rejtve, rejtett csatornákon, hálózatokban működik. Ez a láthatatlan hatalom ejtette a rendszerváltó pártokat. Ezek is, ahogy anno a munkásőrség "betöltötték történelmi hivatásukat". 
Hajtsunk fejet a szétfoszlott választási pártok soraiban tisztességgel politizáló személyek, személyiségek előtt. Mert azért mégis csak van isten, aki tisztességes volt (és annak is látszott) az pozícióban maradhatott, avagy léphetett. Bizony kivétel erősíti a szabályt. 
A FIDESZ joggal-okkal ünnepel. E korántsem szeplőtlen párt - nyilván támogatóival - hatalmas sikereket ért el 2010 évben. Az a párt, amely még 2002-ben 10 % alatti támogatással bírt. Az a párt melynek első számú emberét - ahogy az elsülyedtek élcsapatát is - ugyanaz a Soros Alapítvány képezte ki. Vajon igaz lehet az a tétel, hogy akik egy helyről jöttek,  másfelé tartanak?  Vajon csak az irigység és a gonoszság vezeti sorait a dalnoknak az alábbi dalban? A szokásos lejáratósdi ez a dal, avagy emlékeztető feljegyzés? 




Most már ki fog derülni, merre tart a FIDESZ. Egy biztos. Az ország "felsorakozott" a látszólag vezető erő mögé. (Sajnos nem először sorakoztatják!) Ez összességében biztató és reményekkel kecsegtet - mert ugye egységben az erő -  hiszen olyan szólás is ismert előttünk, hogy a hatalom nemesít, ám az is, hogy kutyából nem lesz szalonna.
A lényeg: A magyar kormányzat a társadalmi támogatottságra nézve, cselekvőképes! A FIDESZ és holdudvara vajon akar-e és tud-e cselekedni a nép, a nemzet érdekében úgy, hogy az érezze, tapasztalja is? Nem veszíti-e türelmét - akár négy év alatt - túlmozgásos népünk? A puding próbája, az evés, ám a kásahegy hatalmas! Let it be! Bikicsunáj!

2010. október 3., vasárnap

Megemlékezés Tilk Géza 79. születésnapján

Posted by Picasa


Hangfoglalás 2010

 

T. Kun László Géza: Az én apám Tilk Géza

Apám 79. születésnapjára 


Anyákról zeng a vers, szól a dal
A dalnok mind dalol
Apákról, ha keserédes nóta,
Szól – könnyes, bús - bortól valahol.

Jogokból kivetett,
Vagyontól megfosztott,
Pénzből kiforgatott,
Az ám, ő volt az én apám.

Apámat, és atyáink sorát fiaim,
Szüntelen -s  hontalan, őrölte itt a lét,
Birodalmak szabdalta arccal, és
csikorgó foggal, keresték a megélhetést.

Ó, Hazám, ha vagy,
Istenem, ha látsz,
Emeld fel már végre
Apám homlokát!

Azt a homlokot, melyre a megélhetés égetett, 
keresztet s csillagot,
Ahol a nép soha nem láthatja a lényeget,
Ahol a nyáj csak pásztor után béget s bégetett. 

Embernek hona,  bíz csak ott van,
Hol  van, Pénze és Vagyona,
Egyben szilárd sziklán áll
a Jog temploma.

Apám reménnyel, keservvel tolta
a család és haza szekerét. Hiába?
Kevés, gyenge kéz és sok – idegen - száj,
jut itt, minden apára.

Égig ér bizony, a szeretet temploma,
Hol Istenben bízhatott nagyanyám
Apámat, és engem is – míg élek-  fiaim,
Újra -s újra vár, Babilon és Dévavár.

Hűség és becsület? Nagy igyekezet?
Lám mindig csak ledőlnek, a tornyok és falak.
Látjátok fiaim, apám kapaszkodik ott falon és fal alatt.
Itt lent és ott felül, ott kívül és itt belül.

Jósin pásin